نحوه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده بیمههای عمر
امروزه مالیات ارزش افزوده در شرکت سهامی بیمه ایران و سایر شرکتهای بیمهگر مانند آسیا، البرز ،دانا ، پاسارگاد ، پارسیان ، پاسارگاد و...... اخذ می گردد. مالیات بر ارزش افزوده رشته بیمه عمر مان وسایر بیمه های پس اندازی به شرح بخشنامههای سازمان امور مالیاتی کشور اخذ و واریز آن به حسابهای سازمان امور مالیاتی کشور در زمانهای تعیین شده تکلیف قانونی هر شرکت بیمه ایست و اصولا درآمدی از این بابت برای صنعت بیمه قابل شناسایی نیست. ضمن آنکه حذف مالیات بر ارزش افزوده از رشتههای مختلف بیمه ای از جمله بیمهنامه های عمر دارای ذخیره،مطالبه انجمنهای صنفی و مدیران صنعت بیمه است و نیازمند اعمال تغییر در قانون مالیات بر ارزش افزوده و سیر مراحل قانونی آن خواهد بود.که گامهایی نیز در این زمینه برداشته شده است.
این مالیات از زمان ابلاغ قانون بر روی بیمه نامه اعمال می شد ولی از ارزش بازخریدی بیمه نامه در هنگام بازخریدی و یا در هنگام اخذ وام از حساب بیمه گزار ، استفاده کننده و یا ذینفع کسر می گردید . که بعضا مورد اعتراض بیمه گزاران قرار می گرفت .شرکت سهامی بیمه ایران بعنوان لیدر صنعت بیمه و به منظور شفاف کردن عملیات مالی و اطلاع بیمهگذاران، به جای کسر بدهی مالیاتی از ارزش بازخرید بیمهنامهها، مبلغ مالیات بر ارزش افزوده مستقیماً از بیمهگذاران به همراه وجوه پرداختی آنان اخذ و مبلغی که پیش از این از ارزش بازخرید بیمهنامه آنان کسر شده بود، به شرایط قبل بر میگردد.که البته بسیاری از شرکتها نیز متعاقب بیمه ایران این روش را اجرایی نمودند.
باز هم تاکید می کنم صنعت بیمه با استناد به بخشنامههای سازمان امور مالیاتی کشور و بیمه مرکزی، ملزم به اخذ مالیات بر ارزش افزوده از بیمهگذاران بیمهنامههای عمر است.ولی باید نکات زیر را در این مورد توجه نمود:
1-نظر به ماهیت بیمههای عمر و پسانداز، صرفاً وجوه دریافتی شرکتهای بیمهگر، بابت حقبیمه، مشمول عوارض خواهد بود و وجوه پرداختی بیمهگذاران که به حساب ذخیره پسانداز منظور میشود، شامل مالیات ارزش افزوده نخواهد بود.
2-برای بعضی از پوششها مانند بیمه عمر و بیمه حوادث فقط یکبار در سال اول مالیات اخذ می گردد و برای سالهای بعد در صورت افزایش پوشش بیمه ای فقط به بخش مازاد مالیات تعلق می گیرد.
3-تفکیک مالیات ارزش افزوده از حق بیمه باعث می شود مودیان مالیات ارزش افزوده بتوانند پرداختی خود را مانند آب و برق و تلفن و بیمه های اتومبیل در صورتهای مالی خود درج و بعنوان مالیات مصرف کننده نهایی از اظهارنامه خود کسر کنند.
4-بیمه پس انداز مازاد و سود حاصل آن هیچ نوع مالیاتی تعلق نمی گیرد
در پایان متذکر می شوم مالیات ارزش افزوده مانند ، بسیاری از هزینه ها واقعیتی است که باید پذیرفت و اگر بگوییم بخاطر مالیات ارزش افزوده بیمه نمی کنیم ، تلفن نمی زنیم ، غذا نمی خوریم و...... تصمیمی بسیار اشتباه است .
به امید روزی که هر ایرانی از مزایای چندین بیمه نامه عمر استفاده نماید
موفق و پیروز باشید.
سید عباس علوی
www.bimeonline.com